Skoči na glavno vsebino

GREGORJEVO 

Posnetek radijske oddaje o gregorjevem:

Gregorjevo obeležujemo 12. marca na god sv. Gregorja, s katerim se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih cokel z gorečimi svečkami po potokih s

imbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad namreč pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca. Zato na predvečer sv. Gregorja, 11. marca, še danes po potočkih po vsej Sloveniji spuščajo gregorčke – to so doma izdelane ladjice ali barčice s svečko, ki simbolizirajo, kako sv. Gregor luč v vodo vrže”.

Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’, Zato se je gregorjevo med Slovenci uveljavilo tudi kot praznik zaljubljencev. O zaljubljenosti in počutju, ko ima kdo nas rad ali imamo

 mi koga, smo se pogovarjali z drugošolci in kasneje tudi veselo prepevali. V oddelkih OPB-ja smo ustvarjali rožice in ptičke s katerimi smo okrasili šolske hodnike.

Če boste izdelali svoje gregorčke, jih lahko varno in  organizirano spustite po Dravinji v Konjicah, 11. 3. 2023, ob 17. uri. Sicer pa le pojdite v gozd in prisluhnite  glasnemu ptičjemu petju, svojim ljubljenim pa povejte, da jih imate radi.

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost