Skoči na glavno vsebino

Vsaka vas ima svoj glas – narečje je naše bogastvo

Zreče ležijo v SV Sloveniji pod obronki Pohorja v Dravinjski dolini. V preteklosti so se na tem območju poleg kmetijstva ukvarjali še z železarstvom, žagarstvom, premogovništvom, kovaštvom in obrtjo. Skozi čas so se Zreče razvijale, leta 1987 postale mesto in danes spadajo med gospodarsko in industrijsko bolj razvita mesta v Sloveniji.
Zrečani smo lahko ponosni na številne zgodovinske, geografske, kulturne in naravne znamenitosti, še zlasti pa na dediščino, del katere je tudi naše južnopohorsko narečje. Ker se zavedamo pomena ohranjanja narečja, ki bogati naš jezik, in v strahu, da se z vse hitrejšim razvojem mesta ne bi izgubila narečna podoba zreškega govora, na OŠ Zreče pri mladih z različnimi dejavnostmi načrtno bogatimo jezikovno kulturo in spodbujamo ohranjanje zreškega govora, ki spada k južnopohorskim govorom južnopohorskega narečja in je del štajerske narečne skupine.
Mladi novinarji OŠ Zreče so tako pri obveznem izbirnem predmetu šolsko novinarstvo vse leto pridno pripravljali prispevke za šolski časopis z naslovom 24/7 in podnaslovom Pu dumaču. Prispevke, v katerih so predvsem pisali o zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitostih ter drugih zanimivostih v našem kraju, so zapisali v zborni različici slovenskega knjižnega jezika in v narečju ter jih v narečju prebrali in posneli. Tako bo naključni obiskovalec našega mesta poleg zgodovinskih, kulturnih, geografskih in naravnih znamenitosti začutil še lepoto našega zreškega govora. Časopis in posnetki bodo objavljeni na spletni strani OŠ Zreče.
Da je narečje naše bogastvo, se zavedajo tudi učenci razredne stopnje, ki že vse leto pridno zbirajo narečno obarvane besede in jih zapisujejo v razredni slovar narečnih besed. Svoje narečje pa spoznavajo tudi preko pesmi ljudskega pevca in igralca, na Skomarju rojenega Jurija Vodovnika.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost