Skoči na glavno vsebino

Mladi parlamentarci

ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT

Letošnja tema Otroškega parlamenta je duševno zdravje otrok in mladih. Na srečanjih, ki sta jih ob sobotah za nas organizirali mentorici Barbara Potnik in Eva P. Plankl, smo učenci od 6. do 9. razreda govorili o problemih z duševnim zdravjem in kako se z njimi soočiti. Naša srečanja smo zaključili s ŠOLSKIM OTROŠKIM PARLAMENTOM, kamor smo povabili tudi podžupana, ravnatelja in nekaj učiteljev naše šole. 

Na srečanjih sem uživala, saj sem spoznala, da tudi drugi vidijo enake probleme kot jaz. Spoznali smo, da imajo vsi problemi rešitve, če si pomagamo in jih rešimo skupaj.

(Neža Založnik)

 

MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT je potekal v mesecu marcu v organizaciji OŠ Loče, in sicer v Domu kulture Loče. Mladi parlamentarci so raziskovali temo duševnega zdravja otrok in mladih v delavnicah v obliki spletne kavarne. Učenci so na podlagi debate predlagali naslednje:

Šola bi lahko pripomogla k boljšemu počutju z glasbo med odmori, učenjem na prostem, z daljšimi odmori, minuta za zdravje, prostori za druženje, sprostitveni kotički, napovedano spraševanje, več dni dejavnosti (ŠVN), usposobljen kader za nudenje pomoči otrokom z duševnimi stiskami, dobra komunikacija med učitelji in učenci, dovoljene žvečilke, saj jih sproščajo…).

Pristojnim institucijam bi predlagali cenovno bolj dostopne dejavnosti, več športnih površin, spremembe predmetnika (več športa, razrednih ur, ura za sprostitvene dejavnosti), krajši urnik, izobraževanje mladih o duševnem zdravju, krajši delovni čas za zaposlene (starši bi bili več doma s svojimi otroki), odmori za čiščenje šole in okolice, šolska meditacija …).

 

REGIJSKI OTROŠKI PARLAMENT

  1. marca 2023 je v Ločah v Kulturnem domu potekal regijski Otroški parlament. Najprej smo si ogledali video, ki je govoril o stiskah otrok v času karantene. Po tem smo imeli pogovor v obliki debate. Sledilo je delo v skupinah z različnimi vprašanji o duševnem zdravju. Skupine smo menjavali in svoja mnenja zapisovali na plakate. Le-te smo predstavili še ostalim in o njih debatirali. Glavni sklepi in predlogi so bili, da bi šole morale imeti več pouka na prostem, gibalne odmore, več aktivnega pouka, da bi nas morali več učiti o načinih sprostitve ter da bi morali biti bolj ozaveščeni o pomembnosti duševnega zdravja. Ob koncu srečanja smo izbrali še predstavnike, ki so se udeležili nacionalnega Otroškega parlamenta. Le-ta je potekal 11. 4. 2023 v dvorani Državnega zbora RS.

Sodelovanje na otroškem parlamentu je bila zame zelo zanimiva in poučna izkušnja.

(Zoja Klinar)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost